Logo_fd-alliade

Er moet aanvullend onderzoek gedaan worden naar de schijn van belangenverstrengeling bij twee voormalig directeuren van zorggroep Alliade, vindt staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. Ook heeft hij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gevraagd om goed te kijken naar de kwaliteit van zorg die Woonfoyers, een onderneming waar de directeuren aandeelhouders van zijn, levert. Dit staat in een brief van Van Rijn aan de Tweede Kamer, zo meldt RTL Nieuws.

De IGZ staat samen met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in contact met de klokkenluider die de misstanden binnen de zorggroep heeft gemeld. Ook hebben de partijen aanvullende stukken opgevraagd om nader te onderzoeken. Twee directeuren van Alliade huurden jarenlang hun eigen bedrijven in voor opdrachten. Eerder onderzoek stelde al vast dit in strijd was met de code voor zorgbestuurders. De zorginstelling werd direct gesommeerd een einde te maken aan de schijn van belangenverstrengeling. Beide mannen hebben hun functie inmiddels neergelegd. 

Woonfoyers, een instelling voor begeleid wonen voor jongeren tussen 17 en 16 met meervoudige problematiek, genereerde extra inkomsten over de rug van de bewoners. Het bedrijf zette meerdere cliënten als schoonmaker aan het werk om vervolgens alle verdiensten zelf te innen. “Indien het klopt dat kwetsbare jongeren als ‘begeleiding’ zijn ingezet als betaalde schoonmakers en zo niet de zorg kregen waar ze recht op hadden, dan vind ik dat verwerpelijk”, schrijft Van Rijn in zijn brief. Hij heeft de IGZ daarom gevraagd om de kwaliteit van zorg opnieuw te beoordelen. Bovendien wil hij dat fraude in de zorg onderzocht, bestreden en bestraft wordt. Inspectie van Sociale Zaken heeft  heeft RTL verzocht om mensen waarmee ze over Woonfoyers hebben gesproken, te vragen om zich te melden. Van Rijn moedigt dat aan en wil op de hoogte gehouden worden. 

Door: Redactie Nationale Zorggids