Normal_operatie_donor_nier

Bestuursvoorzitter Marcel Levi van het AMC heeft één van zijn nieren anoniem gedoneerd. Levi heeft gedurende zijn carrière vaak genoeg gezien hoe zwaar nierpatiënten het hebben en ging over tot donatie om het leven van een persoon te kunnen veranderen. Dat meldt de Volkskrant.

Om de privacy van de patiënt te beschermen vertelt Levi niet wanneer hij zijn nier heeft gedoneerd. Echter wil hij zijn verhaal vertellen omdat hij anderen wil laten nadenken over orgaandonatie. “Ik heb iets gedaan wat ik belangrijk vond en de kans is heel groot dat iemand anders daar heel lang plezier van heeft”, zegt Levi tegen de Volkskrant.

Volgens de Nederlandse  Transplantatie Stichting (NTS) staan jaarlijks zo’n tientallen mensen hun nier af. Langzaamaan neemt het aantal toe, waarschijnlijk omdat er steeds meer over wordt gepraat, ook in de media. Vaak is de broer, zus of partner van een nierpatiënt de donor. Doordat het aantal donaties toeneemt, wordt ook de wachtlijst korter. Vijf jaar geleden stonden er ruim driehonderd meer nierpatiënten op dan de huidige 568 patiënten die wachten op een nier. 

Door: Redactie Nationale Zorggids