Logo_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft verpleeghuis Avondrust te Opheusden onder verscherpt toezicht gesteld voor een periode van 4 maanden. Volgens de IGZ voldoet de zorg niet aan de normen. De IGZ heeft onvoldoende vertrouwen dat Avondrust, zonder extra maatregelen, binnen een redelijke termijn de tekortkomingen kan oplossen. Dat meldt de inspectie.

Avondrust biedt zorg aan ouderen met somatische of psychogeriatrische problematiek. De IGZ heeft al langere tijd zorgen over de kwaliteit van zorg bij Avondrust. De afgelopen vijftien maanden heeft de inspectie intensief toezicht gehouden op Avondrust. Hieruit blijkt dat de verbeteringen te langzaam, niet of nog onvoldoende worden uitgevoerd.

Uit een recent inspectiebezoek blijkt onder andere dat de cliëntdossiers niet op orde waren. Er is onvoldoende deskundig personeel. Verder laat de medicatieveiligheid te wensen over. Er is niet genoeg kennis en deskundigheid aanwezig rondom vrijheidsbeperking. Ook is er te weinig kennis over de impact die het toepassen van vrijheidsbeperking op cliënten heeft.

Binnen 4 maanden moet Avondrust de vastgestelde tekortkomingen hebben weggenomen. De IGZ volgt de ontwikkelingen bij de zorgverlener nauwlettend. Dit doet zij onder andere met onaangekondigde toezichtbezoeken.

Door: Redactie Nationale Zorggids