Normal_hamer__stethoscoop__medisch_tuchtcollege

Het medisch tuchtcollege heeft een waarnemend huisarts in Groningen een waarschuwing gegeven. De huisarts zag vorig jaar zomer lymfeklierkanker over het hoofd bij een man van rond de dertig. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

De patiënt uit Groningen ging vorig jaar zomer meerdere malen langs bij huisartsen en de spoedopvang in Leeuwarden wegens aanhoudende klachten over keelpijn, blauwe plekken en een opgezwollen gezicht. De man voelde dat er iets mis was, maar werd desondanks iedere keer weggestuurd.

Zijn vierde artsenbezoek van de zomer was bij de Doktersdienst Groningen. Een arts daar merkte verdachte verdikkingen op en adviseerde de patiënt een bezoek aan het ziekenhuis te brengen. Voordat hij naar het ziekenhuis ging, bracht hij een bezoek aan zijn waarnemend huisarts. Echter leek zij een ziekenhuisbezoek niet noodzakelijk te vinden en stuurde ze de zaak pas na zeven dagen door naar het ziekenhuis. Aldaar bleek de man lymfeklierkanker te hebben, waarvoor hij inmiddels is behandeld.

De vorm van kanker die de man had was dermate zeldzaam en ernstig dat het tuchtcollege het de waarnemend huisarts niet kwalijk neemt dat zij de ziekte tijdens het eerste bezoek niet opmerkte. Maar toen de patiënt voor de tweede maal bij haar kwam, had ze moeten ingrijpen, vindt het medisch tuchtcollege. Daarom krijgt zij nu een waarschuwing. 

Door: Redactie Nationale Zorggids