Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_arts

Op donderdag 27 oktober voeren geneeskundestudenten actie. De toekomstige artsen willen dat minister Bussemaker van Onderwijs een vergoeding instelt voor het lopen van coschappen. Via social media laten ze zien wat het lopen van coschappen inhoudt en ze bijten rond 13.00 uur letterlijk op een houtje. Dat meldt het Parool.

Coassistenten ontvangen geen vergoeding, dat terwijl ze gemiddeld 46 uur per week werken op veelal onregelmatige tijden. Hierdoor komen studenten geregeld in de financiële problemen. Zonder studiebeurs zullen deze problemen alleen maar toenemen.

Dat vreest ook Marcel Levi, bestuursvoorzitter van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Volgens hem hebben geneeskundestudenten tijdens het lopen van coschappen geen tijd om bij te verdienen. “Dat betekent dat zij ten opzichte van andere studenten een enorm financieel nadeel hebben. Bovendien komen ze een stuk later op de arbeidsmarkt dan collega’s”, zegt Levi. Hij pleit daarom samen met de studenten voor een tegemoetkoming van de overheid.

Vandaag vindt er in de Tweede Kamer overleg plaats over het coassistentschap en het huidige leenstelsel. In dit overleg wordt ook de vergoeding aangekaart. Vrijdag 28 oktober zijn vertegenwoordigers van geneeskundestudenten aanwezig in Den Haag om met minister Bussemaker in gesprek te gaan. 

Door: Redactie Nationale Zorggids