Normal_image-2016-10-25__1_

AD-columnist Hugo Borst heeft gisteren met Carin Gaemers een manifest gepubliceerd om de ouderenzorg in Nederland te verbeteren. In het manifest pleit hij onder andere voor het stoppen van ‘politiseren’ van verpleeghuiszorg, een nieuwe bezettingsnorm voor personeel en een einde aan de overdaad van registraties. Brancheorganisatie ActiZ laat weten achter het manifest te staan en vindt het tijd om te investeren in de ouderenzorg. Dat melden het Algemeen Dagblad en NOS.

“Te veel kwetsbare ouderen in verpleeghuizen krijgen structureel niet de zorg die zij zo hard nodig hebben. Door gebrek aan aandacht zijn te veel verpleeghuisbewoners veroordeeld tot een monotoon bestaan. Dit is een aantasting van hun grondrechten”, zo opent het manifest. Borst schrijft verder dat het in veel verpleeghuizen wel goed gaat. Maar vindt het onacceptabel dat niet alle zorginstellingen worden verplicht om de beste verpleeghuiszorg te leveren. Het manifest bevat tien punten die moeten leiden tot betere ouderenzorg.

ActiZ is blij met het manifest en wil dat partijen hun handen ineen slaan. “Als we de handen ineen kunnen slaan en als samenleving meer geld beschikbaar maken voor de zorg voor onze ouderen, juich ik dat alleen maar toe”, zegt Jacqueline Joppe, vice-voorzitter van ActiZ tegen NOS. Joppe denkt dat de tien punten van Borst gemakkelijk in te voeren zijn, indien er geld voor beschikbaar wordt gesteld. Maar ook het zorgpersoneel in verpleeghuizen moet goed opgeleid worden, omdat de zorg voor de patiënten steeds zwaarder wordt. 

Door: Redactie Nationale Zorggids