Normal_zorg_studie_leerling_verpleging_verpleegkundige_student

Studenten verpleegkunde zien zichzelf het meeste in het ziekenhuis werken, zo blijkt uit rondvraag onder duizend studenten op verschillende hbo-v opleidingen. Slechts vier procent van de ondervraagden zegt specifiek te kiezen voor de ouderenzorg. Zo’n zeventig procent kiest voor een loopbaan in het ziekenhuis, waar men met veel verschillende doelgroepen zal werken. Dit meldt NOS. 

De ouderenzorg staat bekend als een sector die weinig uitdaging biedt, terwijl de werkdruk erg hoog ligt door het grote personeelstekort. Ook blijken jonge studenten minder belangstelling te hebben in het verzorgen van ouderen. “Het is anders om je eigen opa te verzorgen, maar een vreemde”, zegt één van de ondervraagde studenten. Toch kan de complexiteit binnen de ouderenzorg toenemen nu ouderen langer thuis wonen en pas met een zwaardere zorgvraag in het verpleeghuis terecht komen.

Het overgrote deel van de ondervraagde studenten verpleegkunde kiest voor het ziekenhuis, en slechts vijf procent wil in de wijkverpleging werken. Het ziekenhuis kent vele doelgroepen en specialismen, en de studenten zien dat als een goede plek om ervaring op te doen. Volgens docent verpleegkunde Marjon van Rijn is het belangrijk dat opleidingen studenten stimuleren om voor de ouderenzorg te kiezen. “Door dat enthousiasme over te brengen en door te laten zien hoe complex de ouderenzorg eigenlijk is. En dat je die zorg niet alleen in het ziekenhuis vindt.”

Door: Redactie Nationale Zorggids