Normal_bejaardencentrum__2_

Er staan nog vijf verpleeghuizen in de zwaarste categorie op de zwarte lijst van de Inspectie voor de Gezonheidszorg (IGZ). Uit een rondgang van  Zorgvisie blijkt dat Careyn, Humanitas, Laurens, Beweging 3.0 en Stichting Antroz (overgenomen door Warande) staan in de zwaarste categorie (categorie 1) op de zwarte lijst. Op maandag 21 oktober publiceert IGZ een nieuwe versie van de lijst.  Dat meldt Zorgvisie.

Volgens de inspectie hebben de vijf instellingen zich sinds de publicatie in juli onvoldoende verbeterd. Door de zwarte lijst zijn er bij enkele verpleeghuizen bestuurlijke gevolgen geweest. Zo stapte de bestuursvoorzitter van Laurens afgelopen juli op. De instellingen zeggen middenin een verbeterproces te zitten, maar de veranderingen nemen meer tijd in dan verwacht.

Leden van brancheorganisatie ActiZ besloten begin deze maand het aanleveren van kwaliteitsgegevens van verpleeghuizen aan IGZ op te schorten. Volgens ActiZ wilde de inspectie deze gegevens gebruiken voor een nieuwe zwarte lijst, daar weigerde de brancheorganisatie aan mee te werken. Na overleg tussen beide partijen is uiteindelijk alsnog besloten tot het leveren van gegevens.
 

Door: Redactie Nationale Zorggids