Logo_fnv-zorg-welzijn-logo

Zorgmedewerkers uit de verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg dreigen met acties tegen de cao-deal die nu op tafel ligt. Volgens FVN is deze deal slecht voor de kwaliteit van de zorg en wordt er niets gedaan aan de werkdruk in de zorg. Ook moeten zorgmedewerkers inleveren op het aantal vakantiedagen. Aanstaande vrijdag loopt het ultimatum van de vakbond af. Dit met FNV Zorg & Welzijn.

Twee van de vier vakbonden hebben ingestemd met een cao-deal voor de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg. FNV Zorg & Welzijn heeft aan ruim vierduizend zorgmedewerkers (leden, niet-leden en leden van andere bonden) hun mening over deze deal gevraagd. Bijna iedereen (97 procent) gaf aan tegen deze deal te zijn. Dit hoge percentage sterkt de FNV om niet te tekenen en in actie te komen.

“Werkgevers stellen dat het een fantastisch akkoord is. Maar de mooie loonsverhoging die ze voorspiegelen is een sigaar uit eigen doos. Medewerkers krijgen een deel van een nabetaling (onregelmatigheidstoeslag), waar ze sowieso al jarenlang recht op hadden. Vervolgens mogen ze zelf deze nabetaling én loonsverhoging betalen door het inleveren van maar liefst drie verlofdagen per jaar,” stelt cao-onderhandelaar Sarah Dobbe van FNV Zorg & Welzijn.

FNV heeft tot op het laatste moment geprobeerd om tot een goed resultaat te komen. Na zes maanden van onderhandelingen hadden de werkgevers geen millimeter bewogen. “Onderhandelen is geven en nemen. Alle pogingen van ons om dichter bij elkaar te komen werden door de werkgevers afgewezen. Zelfs een bemiddelaar inschakelen werd geweigerd. De werkgevers wilden dat wij bij het kruisje tekenden. De FNV bedankt daarvoor,” aldus Dobbe.

Werkgeversorganisatie ActiZ heeft de afgelopen tijd vaker haar starre houding laten zien. Zo wilde ActiZ niet meewerken aan de personele bezettingsnorm voor verpleeghuizen en weigerde korte tijd zelfs mee te werken met de Inspectie voor de Gezondheidszorg

Door: Redactie Nationale Zorggids