Logo_logo-fysionet

Ruim 5.200 fysiotherapeuten reageerden vorige week op een onafhankelijk onderzoek van Motivaction naar de tevredenheid van fysiotherapeuten over de contracten die zij door zorgverzekeraars opgelegd krijgen. Daaruit blijkt dat bijna 70 procent van de fysiotherapeuten ontevreden is over de contracten met zorgverzekeraars. Dit meldt Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

Het Motivaction-onderzoek bevestigt dat fysiotherapeuten (62 procent) zich door de contracten van de zorgverzekeraars gedwongen zien om noodzakelijke behandelingen voortijdig te stoppen, zodat patiënten niet de zorg krijgen die zij nodig hebben. Dit gebeurt ook wanneer patiënten volgens hun polis wel recht hebben op die behandelingen.

Bijna 70 procent van de fysiotherapeuten stelt ontevreden tot zeer ontevreden te zijn over de contracten op basis waarvan zorgverzekeraars zorg inkopen. Eenzelfde percentage geeft aan dat zorgverzekeraars niet met hen willen onderhandelen over deze contracten en dat op hun bezwaren door zorgverzekeraars niet gereageerd wordt. Daarbij komt dat de tarieven die fysiotherapeuten voor een behandeling uitgekeerd krijgen, volgens 91 procent van de ondervraagden niet toereikend zijn.

Naast de behandelindex, die maakt dat fysiotherapeuten patiënten in veel gevallen niet genoeg behandelingen kunnen geven, worden ook de grote hoeveelheden complexe en onnodige administratie, de omzetplafonds en de selectieve inkoop (bepaalde behandelingen worden alleen vergoed bij geselecteerde fysiotherapeuten) als klemmend en onredelijk ervaren.

Het KNGF, de beroepsvereniging van fysiotherapeuten, heeft namens haar 19.000 leden de zorgverzekeraars en de Patiëntenfederatie nu opgeroepen tot een spoedoverleg over de problemen rond de behandelindex om gezamenlijk tot een oplossing te komen. Minister Schippers van Volksgezondheid maande partijen onlangs nog om na een jaar overleg nu in januari 2017 met een oplossing te komen voor de grote administratieve lastendruk onder fysiotherapeuten, die in belangrijke mate het gevolg is van de contractbepalingen van verzekeraars.

Door: Redactie Nationale Zorggids