Normal_euro_geld_betalen__4_

Het pensioenfonds voor verloskundigen SPV gaat volgend jaar alle deelnemers korten in hun pensioen. Een gepensioneerde verloskundige stapt daarom naar de rechter, omdat volgens het Europese recht het niet is toegestaan om de bedragen van het pensioen te verlagen. In totaal wordt er vanaf 2017 0,4 procent gekort op de pensioenen van verloskundigen. Dit meldt Volkskrant. 

Pensioenfonds SPV staat bekend als één van de slechtst presenterende fondsen in Nederland. Voor iedere euro die zij moeten uitkeren, heeft SPV slechts 83,6 cent beschikbaar. Om dit gat op te vullen, is besloten om alle deelnemers te korten. Het bedrag komt neer op ongeveer 10 euro per maand, maar volgens de verloskundige gaat het om fundamentele juridische beginselen.

In de Europese regelgeving is vastgelegd dat toegezegde pensioenuitkeringen niet gekort mogen worden. Het is voor het eerst dat Nederlandse partijen voor de rechter komen en daar de Europese pensioenrichtlijnen bij gebruiken. Volgens advocaat van de klagende verloskundige Jan-Koen Sluijs bieden deze Europese regels meer bescherming dan enkel het Nederlandse recht. “Er zijn meer maatregelen die een fonds kan nemen en juist de kortingsmaatregel lijkt in strijd met de Europese regelgeving.”

Toch biedt dat geen garantie voor het pensioen van verloskundigen. In een aantal eerdere zaken heeft een rechter bepaald dat het pensioenfonds toch zulke maatregelen mag treffen, stelt advocaat van SPV Erik Lutjens. Op 1 december doet een Nederlandse rechter uitspraak in de zaak. Dan wordt ook duidelijk of de gepensioneerde verloskundige wordt doorverwezen naar het Europese Hof van Justitie.

Door: Redactie Nationale Zorggids