Normal_bejaarde_zorg_thuiszorg_eenzaam_oudere

Al eerder lieten psychiaters en verpleeghuisartsen weten huiverig te zijn voor het nieuwe plan van het kabinet om stervenshulp te verlenen aan ouderen die vinden dat zij een voltooid leven hebben. Ook de psychologen laten nu weten niet achter het kabinetsplan te staan. Stervenshulpverlening geeft ouderen een verkeerd beeld, vindt het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Dat meldt Trouw.

De grootste vrees van het NIP is dat ouderdom een negatief stereotype wordt. Ouderen komen zo voor een nieuw probleem te staan: het bestaan van de keuze om het leven te beëindigen bij een voltooid leven. Ministers Schippers van Volksgezondheid en Van der Steur van Veiligheid en Justitie benoemen in hun plan ook de rol van psychologen. Zij kunnen beoordelen of iemand een legitieme doodswens heeft.

“Het begint al bij de terminologie. Laten we het noemen wat het is: suïcidaliteit. Daar is voor ons wel een rol weggelegd, maar niet als beoordelaar. Als je beoordeelt, kun je geen behandelaar meer zijn. Wij willen deze ouderen juist helpen”, zegt Marjan van de Laar van NIP.

GZ-psycholoog Maritza Allewijn is eveneens terughoudend. Ze vraagt zich af of zo’n keuze bij ouderen niet tussen de oren kruipt. Het is niet zonder reden dat media er negatief over berichten. Berichtgeving over suïcide, kan zelfmoord ook uitlokken, vreest ze. Laatst sprak ze met een negentigjarige vrouw die volgens haar een psychologische gezonde benadering van de dood had: “Als het mijn tijd is, dan komen ze me wel halen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids