Normal_onderzoek_bed_dokter_huisarts

Huisartsen die avond-, nacht-, en weekenddiensten draaien zien de werkdruk oplopen. Steeds meer patiënten maken gebruik van de huisartsenpost zonder een acute zorgvraag te hebben. Dit blijkt uit een enquête van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onder vierduizend leden, melden Skipr en Zorgvisie.

Patiënten die buiten kantooruren naar de huisartsenpost gaan zonder een acute zorgvraag veroorzaken een verhoogde werkdruk bij de huisartsen. Maar daarmee brengen ze ook de veiligheid van patiënten die spoedeisende hulp nodig hebben in gevaar. Het aantal consulten per uur loopt op en er zijn te weinig pauzes, vindt bijna 70 procent van de huisartsen die ANW-diensten draaien. Een hoge werkdruk wordt ook veroorzaakt door de verschuiving van dagzorg naar de huisartsenpost en complexere zorgvraag onder bijvoorbeeld ouderen. Zaterdag en zondag overdag zijn de drukste dagen.

Door het aantal niet-urgente zorgvragen terug te dringen en de triage (het beoordelen van ernst van verwonding of ziektebeeld patiënt) te verbeteren kan de werkdruk aanzienlijk verminderd worden, denken de ondervraagde huisartsen. De triage kan met name bijgeschaafd worden op het gebied van kwaliteit en protocollen. De LHV gaat enkele van de aangedragen oplossingen onderzoeken en komt daar in december op terug. 

Door: Redactie Nationale Zorggids