Normal_copyright_stockfreeimages_oudere_bejaarde_gezond_appel

Ouderen en zorgverleners onderschatten vaak het belang van goede voeding op hoge leeftijd. Canan Ziylan van de universiteit van Wageningen vindt dat zorgprofessionals meer aandacht moeten besteden aan ondervoeding bij ouderen. De gevolgen van ondervoeding zijn onder andere een afname van spiermassa en spierkracht. Om dit te voorkomen moet aandacht voor voeding een grotere prioriteit krijgen. Dat meldt Algemeen Dagblad.

De richtlijnen die er zijn worden in de praktijk nauwelijks toegepast. “Wijkverpleegkundigen screenen over het algemeen niet structureel op ondervoeding, terwijl zij een belangrijke signaleringsfunctie kunnen hebben”, zegt promovenda Ziylan. Ook is er een actieve rol weggelegd voor de praktijkondersteuners van huisartsen.

Een oudere die last heeft van verminderde spierkracht en spiermassa is minder mobiel. Het zelfstandig functioneren wordt langzaamaan steeds minder. Dergelijke symptomen worden veelal toegeschreven aan leeftijd of medicijngebruik, terwijl eiwitrijke voeding vaak de oplossing is.

Door: Redactie Nationale Zorggids