Normal_erasmus-mc-rotterdam-web

Aankomende geneeskundestudenten willen gaan studeren via het Erasmus MC moeten voortaan eerst een integriteitstest doen. Hiermee moet worden voorkomen dat studenten worden toegelaten die later verkeerd omgaan met patiënten en collega's. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Volgens ontwerper van de test professor Axel Themmen heeft de universiteit last van asociale studenten. “Ze stellen zich asociaal op tegen medestudenten en docenten. En het vermoeden bestaat dat dit óók de types zijn die later verkeerd omgaan met patiënten en collega's. Daarom wil het Erasmus MC selecteren aan de poort.'' 

Het universitair medisch centrum in Rotterdam ontwikkelde zelf de methode om hiermee sociaal incompetente artsen te weren. Nu de loting is afgeschaft en selectie op basis van alleen rapportcijfers ook niet mag, is deze test een nieuwe drempel voor potentiële geneeskundestudenten.

De meningen verschillen over de integriteitstest. Veelgehoord argument is dat de leeftijd van 18 jaar te vroeg kan zijn om iemand te testen op integriteit. Studenten zijn vaak nog volop in ontwikkeling. Aan de andere kant is het voor  patiënten fijn als de sociaal incompetente artsen er via zo'n systeem uit kunnen worden gefilterd.

Afgelopen juni deden ruim 400 scholieren de integriteitstest en in februari vult een nieuwe lichting de vragen in. Als blijkt dat degenen met een lage score zich in hun eerste studiejaar misdragen, telt de uitslag volgend jaar voor het eerst mee. 

Door: Redactie Nationale Zorggids