Logo_fnv_logo

FNV Zorg & Welzijn presenteert vanavond, woensdag 7 december, in Oldambt een checklist voor gemeenten, waarmee deze kunnen toetsen of de gemeentelijk Wmo-aanbesteding (Wet maatschappelijke ondersteuning) voor de huishoudelijke verzorging wel fatsoenlijk is opgesteld. Dat meldt FNV.

Wethouders en raadsleden kunnen door de checklist de aanbesteding makkelijk toetsen aan de wet, geldende jurisprudentie en of er van de tarieven wel een fatsoenlijk loon kan worden betaald. FNV-bestuurder Maureen van der Pligt: “Wanneer gemeenten deze checklist gaan gebruiken, voorkomen ze problemen bij hun Wmo-aanbesteding. En belangrijker nog, door het gebruik voorkomen ze onnodige onrust bij zorgmedewerkers en hun cliënten.”

De gemeente Oldambt had een te laag tarief in de aanbesteding staan en gaat nu opnieuw aan de slag, met specifieke aandacht voor de tarieven. Hierover zegt Van der Pligt: “Dat ze in Oldambt de aanbesteding over gaan doen, komt omdat de thuiszorgers opstonden voor hun baan, voor hun cliënten en voor goede thuiszorg. Ze kwamen in actie tegen de race naar beneden in de zorg. Dit onderschrijft ook gelijk de noodzaak van deze checklist.”

In Oldambt vieren thuiszorgmedewerkers dat de gemeente de aanbesteding overdoet na acties van thuiszorgmedewerkers. De gemeente bood een te laag tarief voor de thuiszorg, waardoor de huidige thuiszorgaanbieder Oosterlengte niet meer de lonen kon betalen en daardoor niet meedeed met de nieuwe aanbesteding. 280 thuiszorgmedewerkers dreigden hun baan en mogelijk hun arbeidsvoorwaarden te verliezen en duizend cliënten hun vaste en vertrouwde thuiszorgmedewerker. Doordat de gemeente de aanbesteding nu overdoet en opnieuw naar de tarieven kijkt, is er in ieder geval een half jaar langer zekerheid en is er ook perspectief voor de lange termijn.

Uit eerder onderzoek van de FNV bleek dat 77 procent van alle gemeenten in Nederland juridisch in de fout is gegaan met het beleid rondom de huishoudelijke hulp. In het FNV-onderzoek zijn de tarieven niet meegenomen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids