Logo_cbs_logo

Voor het eerst sinds begin 2012 is de werkloosheid weer onder de half miljoen uitgekomen. Het aantal werklozen bedroeg in november 499.000. Daarmee was 5,6 procent van de beroepsbevolking werkloos. Ook in de zorg is er minder werkloosheid. Het UWV telde eind november landelijk 410.000 WW-uitkeringen. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het UWV telde eind november 410.000 lopende WW-uitkeringen, 10.000 minder dan in oktober. Onder jongeren tot 25 jaar nam het aantal uitkeringen het sterkst af met 4,3 procent. Het UWV verstrekte tot en met november dit jaar 443.000 nieuwe WW-uitkeringen. Alle sectoren, met uitzondering van het grootwinkelbedrijf, tellen dit jaar minder nieuwe uitkeringen dan vorig jaar. In de sector zorg en welzijn werd dit jaar bijna 25 procent minder nieuwe uitkeringen verstrekt dan vorig jaar.

Het aantal werkenden nam verder toe, maar ook minder sterk. Vooral de toename van het aantal werkende 45-plussers vlakt af. De sterke daling van het aantal werkloze ouderen in de afgelopen maanden zette daarmee niet door. Bij de 25- tot 45-jarigen bleef het percentage gelijk op 4,3 procent. Onder jongeren daalde het werkloosheidspercentage wel, van 10,5 in oktober naar 10,3 in november.

Het aantal werklozen is de afgelopen drie maanden minder hard gedaald. Dat komt doordat er vergeleken met de voorafgaande maanden meer mensen toetreden tot de arbeidsmarkt dan dat er de arbeidsmarkt verlaten. Daarbij komen ze ook wat minder snel aan het werk dan de voorafgaande maanden. Het totale aanbod op de arbeidsmarkt (werkenden plus werklozen) nam over de afgelopen drie maanden licht toe.

Door: Redactie Nationale Zorggids