Normal_computer-mouse_muis

De website Dokter Jaap, een mede-initiatief van een farmaceutisch bedrijf, is kritisch ontvangen door huisartsen. Zij vinden dat ze door de website onder druk worden gezet om erectiepillen aan hun patiënten te verstrekken. Bovendien worden medische gegevens zomaar in een e-mail verstuurd. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. 

Op Dokter Jaap kunnen mannen die erectiepillen nodig hebben hun gegevens invullen. Vervolgens benadert het bedrijf Pharma Ventures de huisarts van de mannen. Zij worden dringend verzocht een e-health consult te houden met hun patiënt, zodat ze snel erectiepillen kunnen voorschrijven.

Huisarts Gerben Lochorn uit Hoogezand werd onlangs benaderd door Pharma Ventures. Deze vorm van 'handel' in erectiepillen vindt hij onverantwoord. “In een niet beveiligde mail werden allerlei medische gegevens van de patiënt zomaar gedeeld. En ik als huisarts word onder druk gezet om snel medicatie te leveren. De website doet net alsof het medische verantwoord is, maar er lijkt helemaal geen echte arts achter te zitten, terwijl dat wel wordt gesuggereerd”, zegt Lochorn.

De website claimt echter illegale handel in erectiepillen te willen voorkomen. Erectiepillen worden nog te vaak via het internet gekocht, waarop de controle ontbreekt. Dokter Jaap wil op deze manier de controle behouden. Mannen hoeven bovendien geen persoonlijk gesprek met hun huisarts aan te gaan, wat een gevoel van schaamte voorkomt. Het ministerie van Volksgezondheid is op de hoogte van de website, zegt Dokter Jaap. 

Door: Redactie Nationale Zorggids