Normal_zorgpersoneel_verpleging_5345

Verpleegkundigen worden in 2017 niet gekort op hun pensioen, zo werd vorige week al bekendgemaakt. In een interview met Nursing vertelt woordvoerder van Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) Maurice Wilbrink wat dit betekent voor verpleegkundigen. Alle deelnemers van het pensioenfonds zijn gebaat bij het nieuws, aldus Wilbrink. Dat meldt Nursing.

Voor alle verpleegkundigen die nog werken, mensen die een tijdje als verpleegkundige hebben gewerkt en gepensioneerde verpleegkundigen is het nieuws van PFZW positief. “Wat zij tot 2017 in het pensioenfonds opbouwen, gaat niet omlaag”, zegt Wilbrink. Dit betekent niet dat het pensioen altijd op hetzelfde niveau blijft. Eind dit jaar moet besloten worden of de pensioen in 2018 wel of niet gekort worden.

Hoewel PFZW nooit eerder de pensioenen hoefde te verlagen, vreesde het afgelopen zomer toch voor het ergste. Uiteindelijk steeg aan het eind van het jaar de rente weer, waardoor een korting niet nodig bleek. Het pensioen gaat niet omlaag, maar ook niet omhoog. Dit heeft te maken met de crisis die jarenlang speelde in Nederland. PFZW kon daardoor niet indexeren, oftewel het pensioen evenveel laten stijgen als de prijzen. “Als we dat niet doen, verliest je opgebouwde pensioen een beetje waarde in vergelijking met het loon.”

Eind januari komt PFZW met definitieve cijfers naar buiten. Het pensioenfonds is er nu al zeker van dat deze ruim boven de daarvoor gestelde ondergrenzen zitten. 

Door: Redactie Nationale Zorggids