Logo_logo_venvn_verpleegkundiige

De beroepsvereniging voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten werkt aan nieuwe kwaliteitsstandaarden die de zorg moeten verbeteren. Het zijn richtlijnen die de zorgprofessionals kunnen gebruiken in verschillende situaties, zoals eenzaamheid onder ouderen bestrijden, overbelasting onder mantelzorgers verminderen of zorgen voor een goed slaap-waakritme van cliënten. Dit meldt V&VN. 

De kwaliteitsstandaarden worden ontwikkeld met hulp van de leden van de beroepsvereniging. Ook wordt er samengewerkt met Stichting Humanitas, de Vrije Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Samen willen zij de verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten handvatten bieden om de kwaliteit van de zorg zo hoog mogelijk te houden. De documenten gaan per thema in op de zorg die geboden hoort te worden, maar er is ook aandacht voor zelfregie vanuit de patiënt.

Het aankomende jaar wordt onder andere gewerkt aan een kwaliteitsstandaard voor eenzaamheid onder ouderen. Op dit moment zijn er geen duidelijke richtlijnen voor zorgprofessionals over hoe zij moeten omgaan met cliënten die zich eenzaam voelen. Ook sociale isolementen komen voor, die met de komst van een kwaliteitsstandaard verbeterd kunnen worden. Het vroegtijdig signaleren hiervan wordt onder andere besproken in de openbare documenten.

Het ontwerpen van de kwaliteitsstandaarden wordt gefinancierd door ZonMw. In 2017 wordt naast eenzaamheid onder ouderen ook gewerkt aan richtlijnen voor overbelaste mantelzorgers, preventieve zorginfecties, therapietrouw en het ontwikkelen van een goed slaap-waakritme. Wanneer de documenten gepubliceerd worden is nog niet bekend.

Door: Redactie Nationale Zorggids