Normal_therapie__psychiater__psychiatrie__psychotherapie__therapeut

Hoewel zwakbegaafde mensen een verhoogd risico hebben op psychische klachten of stoornissen, zien psychiaters het vaak niet als hun patiënt een laag IQ heeft. Het IQ van zwakbegaafden ligt tussen de 70 en 85. Ongeveer 15 procent van de Nederlanders is zwakbegaafd. Dat meldt NOS.

Psychiater Jannelien Wieland deed onderzoek naar de behandeling door 26 psychiaters en screende daarbij 250 volwassenen bij een ggz-instelling. “Zwakbegaafdheid komt ontzettend vaak voor. Het is een kwetsbare groep mensen met een hoog risico op het ontwikkelen van psychische klachten en psychiatrische stoornissen. Ze komen steeds vaker in de ggz terecht, maar daar worden ze slecht herkend”, zegt Wieland. Doordat psychiaters vaak niet inzien dat hun patiënt een laag IQ heeft, krijgt hij of zij niet de hulp die nodig is.

Patiënten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) gaan veel gesprekken aan met hun psychiater. Daarbij is het van groot belang dat de patiënt snapt wat de psychiater zegt. Professionals in de ggz kunnen zwakbegaafdheid herkennen door te luisteren naar de manier van praten van de patiënt en door bijvoorbeeld naar het schoolverleden te vragen. Maar wat vooral helpt is ervaring opdoen met patiënten met een laag IQ, zegt de onderzoeker. Want dan kunnen psychiaters hun behandelingswijze aanpassen. Zo adviseert Wieland de zorgverleners hun manier van praten en gebruik van woorden aan te passen, maar ook de behandeling langzamer en herhalend uit te voeren. 

Door: Redactie Nationale Zorggids