Normal_geld35

Steeds meer zorginstellingen voor ouderen doen onderzoek naar stelend personeel. Vaak zijn hun eigen medewerkers de daders die kostbare of sentimentele voorwerpen stelen van de bewoners. Er zou vaker aangifte tegen hen gedaan moeten worden, zegt Martijn van de Beek, directeur van beveiligingsbedrijf Hoffmann Bedrijfsrecherche tegen Tijdschrift voor Verzorgenden (TvV). Nu kunnen daders vaak in een andere instelling opnieuw hun slag slaan. Dit meldt Zorgvisie.

Zorginstellingen gebruiken tegenwoordig steeds vaker een extern bedrijf om diefstal op camera vast te leggen. In 2016 gebeurde dat naar schatting van Van de Beek zo’n 140 keer. Dit aantal is de afgelopen jaren toegenomen, hoewel dat volgens hem niet direct betekent dat er ook meer gestolen wordt in verpleeghuizen. “Het kan ook betekenen dat zorginstellingen het meer serieus nemen en ons inhuren. En dat is alleen maar een goed teken.”

Door middel van verborgen camera’s kan de dader uiteindelijk betrapt worden. Vaak gaat het om een verzorgende, of andere werknemer van de zorginstelling. Wanneer een cliënt gaat douchen of naar de wc gaat, slaat de dief zijn slag. Het gaat onder meer om sieraden en geld, maar ook om dure medicatie.

Nu komt stelend personeel vaak weg met enkel ontslag. Hierdoor is het voor hen mogelijk om bij een andere zorginstelling aan het werk te gaan en daar hetzelfde te doen. Martijn van de Beek streeft er dan ook naar om altijd aangifte te doen tegen de persoon in kwestie. Zo verkleint men de kans dat meer cliënten slachtoffer worden. Aangifte doen zorgt voor een notitie in de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Werkgevers zouden daarom altijd om deze verklaring moeten vragen bij het aannemen van nieuwe medewerkers. Dan valt de sollicitant direct door de mand en heeft hij of zij geen toegang tot de woonruimte van cliënten.

Door: Redactie Nationale Zorggids