Normal_meavita_logo

Dertig voormalig medewerkers van thuiszorgorganisatie Meavita eisen via vakbond FNV een compensatie van twee ton. Dit doen zij voor de start van de tweede rechtszaak tegen de oud-bestuurders en toezichthouders, zo blijkt uit een claim die gisteren is ingediend door FNV. Komend voorjaar start de zaak bij de Ondernemingskamer. Dat meldt Trouw. 

Het eerste oordeel van de Ondernemingskamer werd in november ongeldig verklaard. Een rechter van de Ondernemingskamer die tijdens de rechtszaak over het wanbeleid bij de thuiszorgorganisatie oordeelde, was op het moment van de uitspraak al met pensioen. Omdat de uitspraak daardoor ongeldig is, moet de hele zaak opnieuw behandeld worden, zo oordeelde de Hoge Raad.

Acht jaar geleden ging Meavita failliet. Het personeel kreeg geen onkostenvergoeding meer en bouwde een aanzienlijk aantal vakantiedagen op. Bovendien verloren veel medewerkers hun baan, ondanks dat ze werden overgenomen door andere thuiszorgorganisaties. Want ook deze organisaties zaten in financieel zwaar weer en moesten reorganiseren.

FNV diende de claim in namens dertig voormalig medewerkers en eist 200.000 euro. De vakbond kondigde eerder een aanzienlijk hoger bedrag aan, maar omdat veel oud-werknemers zich hebben teruggetrokken is het nu teruggebracht naar twee ton. “Het duurde hen te lang en vaak hadden ze de benodigde papieren al de deur uitgedaan, om niet meer aan die pijnlijk periode te worden herinnerd”, zegt advocaat Arno van Deuzen, die de claim gisteren verstuurde.

Door: Redactie Nationale Zorggids