Normal_therapie__psychiater__psychiatrie__psychotherapie__therapeut

Vandaag draaien ongeveer 1.500 psychiaters in 41 ggz-instellingen een zondagsdienst. Zij doen dit omdat de instellingen weigeren het werkgeversdeel van de pensioenpremie terug te geven. De psychiaters voelen zich hierdoor niet serieus genomen. Dit is de tweede keer dat de psychiaters een zondagsdienst draaien. Dat meldt NOS.

De actievoerende psychiaters zullen alleen spoedgevallen aannemen. De overige reguliere afspraken zijn ruim van tevoren afgezegd. Ze voeren actie wegens een kabinetsregel dat op 1 januari 2015 is ingegaan. Over het salaris van 100.000 euro kan geen fiscaal gunstig pensioen meer worden opgebouwd, waardoor de pensioenpremie is verlaagd in het werknemers- en het werkgeversdeel. De psychiaters eisen het werkgeversdeel terug.

Bovenop de lopende problemen over de pensioenpremie, klagen  de psychiaters ook over de druk dat wordt uitgeoefend op hun vak. “Die hoge deelname aan de actiedag is niet alleen te verklaren uit de pensioenkwestie. Al is dat zeker een belangrijk thema. Onze pensioenen gaan er al flink op achteruit, daarom willen we geld dat er wel is ook graag krijgen”, zegt psychiater Isis Elzakker. Andere problemen waar de ggz-professionals tegenaan lopen zijn onder andere de afbraak in de jeugdpsychiatrie, de toenemende administratieve lastendruk en de media die de psychiatrie aanpakt.

Door: Redactie Nationale Zorggids