Normal_congres_publiek__compfight_

Op donderdag 17 maart aanstaande is het symposium ‘Strafrecht bij seksueel misbruik tussen mensen met beperking’. Het symposium richt zich op het informeren van bestuurders, managers en aandachtsfunctionarissen seksueel misbruik van zorgorganisaties. Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) geeft samen met het Openbaar Ministerie, de zedenpolitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg antwoord op de vraag wat de rol is van strafrecht bij seksueel misbruik tussen mensen met een beperking. Het gaat hierbij om mensen die in instelling zitten of mensen die onder toezicht staan. Dat meldt VGN.

Jaarlijks komen er honderden meldingen binnen over mogelijk seksueel misbruik onder cliënten in de gehandicaptenzorg. In de gevallen waarbij het gaat om cliënten die in een instelling verblijven of onder toezicht staan van een instelling, komen de meeste meldingen binnen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en af en toe bij de politie. Van vervolging is nauwelijks sprake, omdat er in deze gevallen goed gekeken dient te worden naar de vraag of er daadwerkelijk een strafbaar feit is gepleegd en of het achterhalen van de waarheid “botst met het belang van behoud en versterking van de veerkracht van het slachtoffer”, aldus VGN. Met het symposium willen de betrokken partijen hierover een dialoog opstarten.

Het programma van het symposium is op dit moment nog niet rond, deze volgt medio februari. Aanmelden is alvast mogelijk via de website van VGN. 

Door: Redactie Nationale Zorggids