Normal_chirurg_operatie

Door een groot tekort aan operatieassistenten, dreigt de kwaliteit en veiligheid in de operatiekamer in het geding te komen. Door de hoge werkdruk vallen de verpleegkundigen steeds meer uit en dat wordt opgevangen met personeel dat niet is opgeleid om die specialistische handelingen te verrichten. De Landelijke Vereniging van Operatieassistenten (LVO) doet een beroep op ziekenhuizen om meer OK-assistenten op te leiden. Dit meldt Skipr.

Het tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen is niet nieuw. Vorig jaar stelde het Capiciteitsorgaan al dat er meer verpleegkundigen moeten worden opgeleid om in de operatiekamer te kunnen werken. “Nu worden en 200 operatieassistenten per jaar opgeleid. Dat zou je eigenlijk moeten verdrievoudigen”, zegt Nicole Dreesden, bestuurslid van Beroepsverlangen Kwaliteit en Veiligheid LVO. Er zijn op dit moment tientallen vacatures die niet ingevuld kunnen worden omdat er geen geschikte kandidaten zijn. Ziekenhuizen moeten daarom wel eens operaties afzeggen.

Echter leidt de veiligheid in de operatiekamer misschien nog wel het meeste onder het personeelstekort. Verpleegkundigen zonder specialisatie als operatieassistent worden nu ingezet. Zij voeren daar handelingen uit waar zij niet voor zijn opgeleid. Het is daarom volgens het LVO dan ook zaak om zo snel mogelijk meer OK-assistenten op te leiden.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) zegt de problemen serieus te nemen. “Er wordt hard gewerkt om dit op te vangen.” Er is geld beschikbaar gesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit voor interne opleidingen. Dit moet er voor zorgen dat er weer meer operatieassistenten op de arbeidsmarkt komen. Ook is er een campagne gestart om ziekenhuizen te wijzen op dit fonds. De LVO is echter nog niet overtuigd van de opleidingscapaciteit van de Nederlandse ziekenhuizen.

Door: Redactie Nationale Zorggids