Normal_ziekenhuis_opereren_operatie_spoedeisende_hulp_seh

De spoedeisende hulp (SEH) in Nederland staat onder druk. Het aantal SEH-afdelingen neemt af, de personeelstekorten nemen toe en de hoge werkdruk ook. Bovendien zijn patiënten steeds agressiever. Stichting IZZ ziet dat deze negatieve veranderingen invloed hebben op de gezondheid van SEH-medewerkers. Daarom gaan zeventien ziekenhuizen samen met de stichting op zoek naar een oplossing. Dat meldt Skipr.

“We horen veel over de drukte op de spoedeisende hulpafdelingen, maar niet zo veel over psychosociale belasting die deze met zich meebrengt voor de werknemers”, zegt algemeen directeur van IZZ, Dominique Vijverberg. De ziekenhuizen hebben tot en met de zomer om een overzicht te krijgen van de huidige situatie. Hieraan worden enkele conclusies en verbeterpunten verbonden die na de zomer van 2017 in de praktijk worden gebracht. Volgend jaar meten de ziekenhuizen de effecten van de implementatie.

Tijdens het onderzoek wordt gekeken naar de ervaringen van de SEH-medewerker met psychosociale druk, de werkprocessen en het organisatieklimaat. De ministeries van Volksgezondheid en Sociale Zaken en Werkgelegenheid zien het onderzoek als voorbeeldproject en houden de stand van zaken nauwlettend in de gaten.

De zeventien ziekenhuizen die meedoen zijn het Amphia Ziekenhuis, het Catharina Ziekenhuis, MC Haaglanden, Diakonessenhuis, Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis, St. Anna Zorggroep, Gelre Ziekenhuis, Haga Ziekenhuis, Medisch Centrum Leeuwarden, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Westfries Gasthuis, Laurentius Ziekenhuis, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Zorgsaam Zeeuws-Vlaanderen en de drie universitair medisch centra Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), UMC Utrecht en het VUmc. 

Door: Redactie Nationale Zorggids