Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

Een farmaceutisch bedrijf zat niet verkeerd toen het een internist 230 euro per uur betaalde voor opstellen van presentaties. Dit oordeelt de Raad van State. Eerder kreeg geneesmiddelenproducent Merck Sharp & Dohme (MSD) hiervoor een boete van 100.000 euro opgelegd van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Maar dit bedrag wordt teruggestort. Dat meldt RTL Nieuws.

De IGZ gaf MSD in 2012 een aanzienlijk boete omdat het van mening was dat de internist in plaats 230 euro, maximaal 140 euro per uur betaald mocht krijgen.  Dat is het maximale bedrag dat farmaceuten aan niet-hoogleraren mogen betalen, zo staat dat aangegeven in de Geneesmiddelenwet.

De farmaceut was echter van mening dat de regels die in 2012 golden niet duidelijk waren en vocht daarom de boete van de inspectie aan. MSD was tevens van mening dat de internist, die zij nascholingsmateriaal lieten maken, over dermate veel kennis beschikte dat hij voor het hogere tarief voor hoogleraren in aanmerking kwam.

Hoewel de rechter in 2015 besloot de boete niet terug te draaien, kreeg MSD vorige week in hoger beroep toch gelijk van de Raad van State. Daarom krijgt de farmaceut de boete nu terugbetaald. “Wij zijn blij dat er nu duidelijkheid is en dat dit ook eerherstel betekent voor de betrokken specialist”, aldus MSD. 

Door: Redactie Nationale Zorggids