Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

Volgens uitkeringsinstantie UWV komen er dit jaar meer banen beschikbaar in de sector Zorg en Welzijn. Die extra banen zijn hard nodig, nadat de werkgelegenheid steeds verder afnam de afgelopen jaren. Hoewel de exacte invulling van deze banen nog even onzeker blijft tot het beleid van het nieuwe kabinet, is het positief nieuws voor de branche die al veel te lijden heeft gehad. Dit meldt Skipr. 

Het UWV spreekt over een toename van 14.000 banen. Het gaat om 1 procent van alle banen in de zorg, zo’n 1,25 miljoen. De afgelopen jaren was er juist sprake van krimp in de sector, dat kwam na grote bezuinigingen in de zorg. Ook zijn de geplande bezuinigingen van een half miljard euro in de gehandicapten- en verpleeghuiszorg geschrapt. Dit zou een positief effect kunnen hebben op de werkgelegenheid binnen die sectoren.

Waar de meeste groei zal zijn, is nog onduidelijk. Het is nog niet duidelijk hoeveel geld gemeenten gaan krijgen voor de invulling van thuiszorg, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en andere regelingen. De werkgelegenheid is hierin afhankelijk van het beschikbare budget, dat afhangt van het nog te verkiezen kabinet. Het UWV verwacht in de jeugdhulpverlening juist een banenkrimp.

Maar ook met meer geld is nog niet direct het probleem van onderbezetting opgelost, waarschuwt brancheorganisatie ActiZ. Er zijn niet genoeg verpleegkundigen en verzorgenden die in een verpleeghuis willen werken. Een deel van de vacatures is nog altijd niet te vullen. In 70 van de Nederlandse verpleeghuizen is nog altijd sprake van een tekort aan personeel. Met de nieuwe bezettingsnormen zoals die genoemd worden in het manifest van Hugo Borst en Carin Gaemers, zal dit probleem groter worden. Verpleeghuizen moeten dan nog meer medewerkers inzetten per groep bewoners.

Door: Redactie Nationale Zorggids