Logo_nvve

Huisartsen blijven het lastig vinden om euthanasie uit te voeren bij patiënten die ondraagbaar lijden. Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) blijkt dat in 2015 6,8 procent van de levensbeëindigingen werd uitgevoerd door een arts van de Levenseindekliniek. Artsen kunnen daar een beroep op doen als zij de euthanasie zelf niet willen uitvoeren. Dit meldt NU.nl. 

Volgens Robert Schurink, directeur van het NVVE, is het voor huisartsen lastig om aan de wensen van de patiënt te voldoen. “Vaak vinden ze het wel moeilijk. Bijvoorbeeld wanneer het een complex verzoek betreft, of euthanasie naar aanleiding van psychische problematiek.” Artsen van de Levenseindekliniek kunnen daarom om hulp gevraagd worden, of worden ingeschakeld voor het uitvoeren van de euthanasie. Echter kan de huisarts altijd weigeren om mee te werken aan het verzoek om euthanasie. Nu geldt alleen een morele plicht om de patiënt door de verwijzen naar een andere arts. De huisarts is niet verplicht om dat te doen.

Tijdens de Week van de Euthanasie hoopt de NVVE om euthanasie bespreekbaar te maken. Ook euthanasie onder jongeren hoort daarbij. Hoewel het om slechts enkele gevallen per jaar gaat, is het mogelijk voor kinderen vanaf 12 jaar om euthanasie te plegen. Daarbij is tot 18 jaar toestemming van de ouders nodig. Huisartsen moeten voor kinderen van 16 en 17 jaar altijd de ouders betrekken in het verzoek, hoewel het besluit zelf van het kind moet komen. Zoals in alle gevallen van euthanasie moet er sprake zijn van ondraagbaar lijden.

Door: Redactie Nationale Zorggids