Logo_logo_alrijne_zorggroep

Door de hoge werkdruk in de drie ziekenhuislocaties van Alrijne Zorggroep zouden honderden medewerkers ziek thuis zitten of zelfs ontslag hebben genomen. Dit zeggen anonieme (ex)-medewerkers van Alrijne tegen Omroep West, zo meldt de omroep. 

De anonieme (voormalig) medewerkers melden dat de fusie tussen het Diaconessenhuis Leiden en de Rijnland ziekenhuizen in 2015 de oorzaak is van de problemen. Ze praten over een hoge werkdruk, cultuurverschillen, slechte communicatie en continue overlast door verhuizingen verbouwingen. Het nieuwe patiëntensysteem zorgt tevens voor veel stress, naast de huidige elf weken durende griepepidemie.

Volgens de voorzitter van de raad van bestuur van de Alrijne ziekenhuizen is de fusie goed verlopen. Hij erkent dat er dingen anders hadden gekund, maar vermoedt dat de klachten slechts tijdelijk zijn. “Als mensen weggaan is het vervelend. Het ziekteverzuim is altijd lager geweest dan het landelijk gemiddelde, nu is het hoger. Een fusie is een enorm veranderingstraject, dat doe je niet dagelijks. Maar al met al denk ik dat het heel goed gegaan is”, zegt voorzitter Ron Treffers.

Ondanks dat de fusie al in 2014/2015 plaatsvond, zijn de verschillen tussen de ziekenhuizen nog steeds groot. Er zijn verschillen in leiderschapsstijlen. Zo noemen medewerkers het management in het ziekenhuis in Leiden top down, wat niet iedereen gewend is. “We stonden náást de dokter. In Leiderdorp staat de dokter boven”, vertelt een medewerker. Ook verpleegkundigen lijden onder de veranderingen. Waar verpleegkundigen eerst zelfstandig werkten, worden zij daarin nu beperkt.

De openstaande vacatures worden zo snel mogelijk opgevuld. Hiervoor heeft de RvB twee wervingsbureaus ingeschakeld. Treffers is overtuigd van een goede toekomst voor alle medewerkers van Alrijne Zorggroep. 

Door: Redactie Nationale Zorggids