Logo_fnv_logo

Na jarenlang actievoeren in heel Nederland en de politiek wijzen op hun verantwoordelijkheden, lijkt er nu een einde gekomen te zijn aan de race naar beneden in de thuiszorg. Gisteren bekrachtigde het kabinet de Algemeen Maatregel van Bestuur (AMvB) die regelt dat gemeenten reële en eerlijke tarieven voor de thuiszorg moeten hanteren. Dit meldt FNV.

De trend in de thuiszorg was de afgelopen jaren dat alles steeds goedkoper moest. Gemeenten gebruikten te lage tarieven, waardoor bestaande zorgverleners met veel vaste medewerkers geen fatsoenlijke cao-lonen meer konden betalen aan hun medewerkers. Thuiszorgmedewerkers die al lange tijd voor een thuiszorgaanbieder werkten, werden te duur. Zij werden voor de onmogelijke keuze gesteld óf hun baan verliezen óf 20 tot 30 procent van hun loon inleveren.

Cihan Lacin van FNV Zorg & Welzijn: “De afgelopen tijd hebben duizenden medewerkers gedwongen loon moeten inleveren terwijl het werk niet veranderde. Maar dankzij acties van de thuiszorgmedewerkers wordt de aanbesteding overgedaan en wordt opnieuw naar de tarieven gekeken. Met deze maatregel moeten gemeenten reële tarieven gebruiken waardoor dit soort situaties worden voorkomen."

Thuiszorgmedewerker Ria heeft dit al meerdere keren meegemaakt: “Ik ben zo blij dat er nu eindelijk meer zekerheid lijkt te komen voor mij. Bij elke aanbesteding was het maar weer de vraag of ik mijn baan en mijn loon zou behouden. En daardoor was er steeds weer de onzekerheid of ik nog wel mijn hypotheek kon betalen. Ik ben blij dat ik me nu weer kan richten op waar het om gaat; zorgen voor mijn cliënten!”

Door: Redactie Nationale Zorggids