Logo_fnv_logo

Het geld dat overblijft, doordat gehandicaptenzorginstellingen hebben voorgesorteerd op kortingen van de overheid die nu geschrapt zijn, moet terug naar de zorg. FNV Zorg & Welzijn reageert hiermee op de cijfers van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Dat meldt FNV. 

“De maatregelen die in voorgaande jaren zijn genomen om geld te besparen, zijn ten koste van de werknemers geweest”, zegt Karim Skalli, bestuurder gehandicaptenzorg bij de FNV. “Het is nu juist zaak dat het geld dat overblijft, wordt geïnvesteerd in werknemers en niet op de plank blijft liggen. Pak de werkdruk aan en investeer in duurzame inzetbaarheid van het personeel, zodat de werknemers normaal hun werk kunnen blijven doen. Ook moet worden geïnvesteerd in de koopkracht van het personeel, zodat de gehandicaptenzorg aantrekkelijk blijft om in te werken.”

Begin februari publiceerde FNV Zorg & Welzijn de resultaten van de barometer Gehandicaptenzorg, waar 3.310 werknemers aan mee hebben gedaan. Daaruit bleek onder andere dat de werkdruk extreem hoog is, er nog nauwelijks tijd voor de patiënt is en een grote meerderheid van de werknemers agressie ervaart, waardoor zij zich niet veilig voelen op hun werk. Dit biedt voldoende aanknopingspunten om in te investeren en waar de FNV zich de aankomende maanden hard voor gaat maken in het nieuwe cao-traject.

Door: Redactie Nationale Zorggids