Normal_dokter__arts__stethoscoop

Op zondag 5 maart besteedde het SBS6-programma Undercover in Nederland aandacht aan een veroordeelde alternatief behandelaar. Toen presentatrice Sylvia Millecam overleed, werd hij afgekeurd als arts. Hij voert zijn beroep als alternatief behandelaar nog steeds uit en zou volgens het programma kankerpatiënten weghouden bij het ziekenhuis. De Nederlandse Vereniging van Antroposofische Artsen (NVAA) laat in een persbericht weten zicht te distantiëren van deze arts. Dat meldt de NVAA. 

De NVAA stelt dat antroposofische geneeskunde een verruiming is van de reguliere geneeskunde, doordat zij naast de gebruikelijke behandelprotocollen ook de geestelijke ontwikkeling van de mens serieus neemt en betrekt in het opstellen van een behandelplan. Pendelen heeft als irrationele methode daarin geen plaats, aldus de NVAA.

Antroposofische geneeskunde heeft niets te maken met het afwijzen van levensreddende behandelingen, zoals bijvoorbeeld tegen kanker, maar zal zich juist richten op het (onder-)steunen van mensen die een reguliere behandeling (tegen kanker) ondergaan.

De NVAA distantieert zich nadrukkelijk van de uitlatingen waarmee door deze collega in woord en gedrag collega-artsen en de minister geschoffeerd werden in de betreffende uitzending. De NVAA wil op geen enkele manier geassocieerd worden met artsen die op deze wijze handelen en deze handelwijze en uitlatingen zijn dan ook voor het NVAA-bestuur aanleiding geweest om de arts met onmiddellijke ingang zijn certificaat antroposofisch arts te ontnemen en hem te royeren als lid. 

Door: Redactie Nationale Zorggids