Normal_medicijn_medicatie_blisterverpakking

Zorginstituut Nederland heeft de website van het Farmacotherapeutisch Kompas (FK) vernieuwd. De geneesmiddeleninformatie is geactualiseerd en is sneller en beter te vinden. Daarmee ondersteunt de nieuwe FK-website het voorschrijven van geneesmiddelen nog beter. Zorginstituut Nederland maakt het FK voor (aspirant) artsen en verpleegkundigen die geneesmiddelen voorschrijven. Dat meldt het Zorginstituut. 

De veranderingen van de FK-website sluiten aan op de eisen en wensen van de voorschrijvers. Inhoudelijk zijn onder meer de inleidingen over farmacotherapie op basis van de gangbare richtlijnen geactualiseerd en zijn er overzichten van geneesmiddelgroepen beschikbaar. Hierdoor ondersteunt de nieuwe website het voorschrijfproces van geneesmiddelen nog beter.

Ook de presentatie van de informatie op de FK-website is veranderd. Hierdoor kan de voorschrijver sneller het juiste geneesmiddel vinden. Het blijft mogelijk om alleen op een geneesmiddel te zoeken, maar de voorschrijver kan nu ook zoeken op een geneesmiddelgroep en een vaak voorkomende indicatie (aandoening). Daarnaast kan de voorschrijver eenvoudig schakelen tussen de teksten over geneesmiddelen, geneesmiddelgroepen en indicaties.

Het FK biedt al vanaf 1982 onafhankelijke informatie over geneesmiddelen en de behandeling van aandoeningen met geneesmiddelen (farmacotherapie). Het doel van het FK is (aspirant) artsen en verpleegkundigen te ondersteunen bij gepast voorschrijven van geneesmiddelen. Dit houdt in dat geneesmiddelen waarvan de werking niet is aangetoond, niet moeten worden voorgeschreven, al zijn deze nog zo goedkoop. En dat dure geneesmiddelen waarvan de werking is aangetoond, moeten worden voorgeschreven als er geen ander middel beschikbaar is.

Door: Redactie Nationale Zorggids