Normal_rechtszaak__medisch__stethoscoop__hamer

Een verpleegkundige die werd gestalkt door een  patiënt met een autistische stoornis schond haar geheimhoudingsplicht toen zij hier een melding van maakte bij de politie. Ook had zij zijn ziektebeeld niet mogen delen met collega’s, zo oordeelt het Regionaal Tuchtcollege. Zij werd hiervoor aangeklaagd door de patiënt. Dat meldt Nursing.

In 2014 kwam de sociaal-psychiatrisch verpleegkundige bij de patiënt met een autistische stoornis thuis. Zij moest hem een indiceren voor beschermd wonen. Vanuit de zogenoemde bemoeizorg begeleidde zij kwetsbare mensen in samenwerking met de crisis-dienst. Zij voerde tweemaal per week een gesprek met de patiënt. Op een gegeven moment begint de man de verpleegkundige te stalken.

Hij stuurt haar veelvuldig mails, maakte toespelende opmerkingen en belde haar regelmatig met bedreigende berichten. De verpleegkundige zei tegen het Regionaal Tuchtcollege dat ze zich hierdoor niet meer veilig voelde. In een gesprek met de patiënt vraagt ze hem te stoppen met stalken, anders volgt er een aangifte bij de politie. De patiënt kon dit niet waarderen en schaalde zijn agressieve gedrag op. Op één van de voicemails aan de verpleegkundige zei hij: “Ik wacht je gewoon op. Dan zie je maar hoe je me weg krijgt. Ik weet ook waar je woont. Ik mom naar je huis toe. Ik kom aanbellen bij je huis. Kinderachtig klein bang meisje dat je bent.”

De verpleegkundige wil de man overdragen aan een andere afdeling, waarna er meer dreigementen volgen. Hij zegt zich op haar kantoor te verhangen, zodat zij als schuldige zou worden aangewezen. Dit is voor de verpleegkundige de druppel en ze stapt naar de politie. Daar vertelt zij ook over de autistische stoornis die de patiënt, iets wat tegen de geheimhoudingsplicht is. Hoewel zij zich daarvan bewust is, vertelt zij hier toch over. Ze is van mening dat de rechter die haar zaak uiteindelijk behandelt alles moet weten.

Niet alleen vertelde de verpleegkundige de politie over zijn ziektebeeld, ook haar collega’s waren hiervan op de hoogte. Haar patiënt klaagt de vrouw daarom aan. Ook vindt hij dat de vrouw onvoldoende kennis had van zijn ziekte en dat ze de crisisdienst had moeten inschakelen, alvorens zij een melding maakte bij de politie. Het Regionaal Tuchtcollege is het met de patiënt eens dat de vrouw haar collega’s en de politie niet had mogen inlichten over zijn stoornis. Het aangeven van het ziektebeeld had geen meerwaarde voor de aangifte. Hiervoor geeft het College haar een waarschuwing. 

Door: Redactie Nationale Zorggids