Normal_tweede_kamer_stoel_den_haag_politiek

Tweede Kamerlid Renske Leijten van de SP zal een nieuwe portefeuille krijgen en neemt daarmee afscheid van de zorg. De nummer twee van de politieke partij heeft zich vanaf 2006 ingezet voor de portefeuille zorg, maar stapt nu over naar Financiën en Europa. Dit maakte Leijten gisteren bekend op Facebook, zo meldt Zorgvisie. 

Leijten heeft in de Vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid gestreden voor meer handen aan het bed, het verbod op winstuitkering door zorgverzekeraars en ze heeft de openbare aanbesteding in de ambulancezorg tegengehouden. Ook heeft het SP-lid zich hardgemaakt voor het Nationale ZorgFonds.

“Vanaf het moment dat ik in de Kamer ben gekomen op het thema Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), hebben we strijd gevoerd. En ik ben best verdrietig dat sommige dingen ons in die tijd zijn ontnomen”, zegt Leijten. Als voorbeeld noemt ze de AWBZ en de tweedeling in de zorg door de decentralisatie. Leijten vindt het jammer afscheid te moeten nemen van de portefeuille zorg, maar stelt dat de zorg met haar opvolgers Lilian Marijnissen en Nine Kooiman in goede handen is.

De overstap naar een andere portefeuille komt onder meer door het vertrek van Harry van Bommel en Arnold Merkies. “We schuiven op om plaats te maken voor nieuw talent in de Kamer. Het is enerzijds zo dat ik met pijn in mijn hart afscheid neem, maar binnen Financiën en Europa liggen ook mooie uitdagingen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids