Normal_beugel_tandarts_mond

Uit een onderzoek van de Consumentenbond onder tandartspraktijken die beugelbehandelingen doen, blijken 53 praktijken onvoldoende duidelijk te maken dat er geen echte orthodontist werkzaam is. Vorig jaar waren dat er nog 64. Het is tijd voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) om in te grijpen, vindt de Consumentenbond. Dit meldt de Consumentenbond. 

Tientallen tandartsen maken onterecht gebruik van de titel orthodontist. De praktijken staan namelijk enkel geregistreerd als tandartsenpraktijk. Tandartsen mogen volgens de wet wel beugelbehandelingen uitvoeren, maar door ‘specialisatie orthodontie’ te bieden of door de titel ‘MSc Orthodontie’ te gebruiken wordt de patiënt misleid.

Na het eerdere onderzoek van de Consumentenbond in mei 2016 beloofden de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Tandeelkunde (KNMT), de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten (NvvO), Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) en de Orthodontische Verenging van Algemeen Practici (OVAP) beterschap. Ze stelden een protocol op met daarin onder andere regels over het gebruik van misleidende benamingen. Het is nu zaak om dit protocol te implementeren en erop toe te zien dat deze regels worden nageleefd. 

Door: Redactie Nationale Zorggids