Normal_verpleegkundigen_werk_ziekenhuis

Voormalig prostaatkanker- of melanoompatiënten ontvangen liever geen nazorg van een oncologieverpleegkundige. In plaats daarvan kiezen ze voor een huisarts of specialist. Dit blijkt uit een onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Waarom dit zo is, weet het IKNL niet. Vermoedelijk heeft het niets met populariteit te maken, maar meer met de bekendheid van de oncologieverpleegkundige. Dat meldt Nursing.

“Bij de behandeling van prostaatkanker en melanoom wordt nog maar relatief kort gebruikgemaakt van verpleegkundige zorg. Bij de behandeling van bijvoorbeeld borstkanker is dat wel zo. Ik vermoed dat ex-borstkankerpatiënten dan ook vaker een voorkeur zou den hebben voor de oncologieverpleegkundige, als je het hen zou vragen”, zegt IKNL-onderzoeker Nicole Ezendam.

De onderzoekers van het IKNL concluderen dan ook dat nazorg op maat nodig is voor voormalig kankerpatiënten. De behandelend arts zou niet alleen moeten uitleggen dat zij bij de oncologieverpleegkundige terechtkunnen voor nazorg, maar ook wat haar taken zijn. Ezendam pleit voor betere PR voor de oncologieverpleegkundige. 

Door: Redactie Nationale Zorggids