Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

Thuiszorgmedewerkers van stichting Parnassus Thuiszorg werden tijdenlang onderbetaald. Na acties van vakbond FNV paste Parnassus de uitbetalingen aan, echter krijgen medewerkers hun achterstallige loon niet met terugwerkende kracht terug. De SP stelde hierover vragen tijdens de gemeenteraad. Dat meldt het Parool.

Volgens SP-raadslid Nelly Duijndam kregen werknemers betaald volgens de cao schoonmaken en niet volgens de cao voor verpleeg- en verzorgingshuizen thuiszorg (VVT). Deze laatste cao biedt een hoger salaris. Hoewel Parnassus het loon nu wel weer uitkeert volgens de juiste cao, hebben de medewerkers niets teruggezien van het achterstallige loon waar zij recht op hebben.

De SP is van mening dat de thuiszorgorganisatie, waar de gemeente Amsterdam verantwoordelijk voor is, de Wet Aanpak Schijnconstructies niet goed naleeft. Hierin staat namelijk dat medewerkers met terugwerkende kracht recht hebben op het loon dat zij eerder misliepen. Duijndam vraagt zich af of het college van burgemeester en wethouders afweet van deze betalingen en zogenoemde schijnconstructies. De SP wil dat Parnassus sancties opgelegd krijgt en per direct overgaat tot het uitbetalen van het achterstallig loon. 

Door: Redactie Nationale Zorggids