Normal_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg

Een orthodontist die werkzaam is in Deventer en Halle mag geen contact meer hebben met vrouwelijke patiënten. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft hem hiervoor een bevel opgelegd. De man werkt bij ‘Boxberger Tandartsen en Orthodontie’ en bij ‘Tandartsenpraktijk Halle’. Ook bij eventuele andere praktijken mag hij geen contact hebben met vrouwelijke patiënten. Dat meldt IGZ. 

Een aantal meisjes en vrouwen heeft melding gedaan van ongepaste aanrakingen. Daarop zijn zowel de politie als de inspectie een onderzoek begonnen. De orthodontist ontkent de beschuldigingen. Het strafrechtelijk onderzoek loopt nog en de inspectie bereidt een tuchtklacht voor.

De inspectie vindt het aannemelijk dat er sprake is van ontoelaatbaar grensoverschrijdend gedrag. De IGZ komt tot deze conclusie door het aantal meldingen en de aard ervan. Ook gesprekken met onder andere de orthodontist hebben hierbij een rol gespeeld. De inspectie denkt dat de kans op herhaling groot is. Zowel de IGZ als de politie hebben met de man gesproken. Na deze gesprekken is op 22 maart nog een melding binnengekomen bij de IGZ over een recent voorval.

De IGZ heeft daarop besloten om een bevel op te leggen. Dit om te voorkomen dat de orthodontist nog contact heeft met vrouwelijke patiënten. Het bevel is ingegaan op dinsdag 28 maart 2017. Het geldt tot aan de uitspraak van de tuchtrechter of totdat er geen acuut gevaar meer is.

Door: Redactie Nationale Zorggids