Logo_longfonds_logo

Het Longfonds heeft in het kader van de Week van de Longen volgende week de Haagse longarts in opleiding Sarah van Oord-Bosselaar genomineerd voor de publieksprijs van het Longfonds. De arts in opleiding richt zich in haar onderzoek op de behandeling van patiënten met COPD die met een longaanval worden opgenomen. Een behandeling thuis zou volgens haar in het voordeel van de patiënt kunnen zijn. Dit meldt Den Haag FM.

Van Oord-Bosselaar stelt in haar onderzoek dat een deel van de patiënten met de longziekte beter thuis behandeld kunnen worden nadat zij zich op de Spoedeisende Hulp (SEH) melden met een longaanval. “Bij zo’n longaanval worden de klachten plotseling erger. Maar een ziekenhuisopname is lang niet altijd de allerbeste oplossing bij een longaanval”, zegt de longarts. Zo zouden de bacteriën in het ziekenhuis juist een risico vormen voor de patiënten, die vaak al een lage weerstand hebben.

In haar onderzoek werden 46 mensen gevolgd die zich op de SEH melden met een longaanval. Van hen konden zestien weer naar huis, de anderen werden opgenomen in het ziekenhuis. “Het aantal mensen dat niet opgenomen hoeft te worden is toegenomen met 83 procent. Daardoor zijn de zorgkosten lager.” De longarts in opleiding ontwikkelt een stappenplan waarmee op de SEH beter beoordeeld kan worden wie opgenomen moet worden en wie niet. Dit stappenplan moet onder 300 COPD-patiënten getest worden en zou daarna in de praktijk gebruikt kunnen worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids