Normal_zorgpersoneel_verpleging_5345

Er is de komende jaren steeds meer hoger opgeleid personeel nodig in de zorg, maar er zijn onvoldoende mensen om deze vacatures op te vangen. Het Onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn (AZW) spreekt daarom van een mismatch op de arbeidsmarkt. In ieder geval tot 2020 verwacht de organisatie dat de vraag en het aanbod van zorgmedewerkers uit balans is. Dat meldt Zorgvisie. 

Waar de zorg- & welzijnsarbeidsmarkt enkele jaren lang kromp, zet de werkgelegenheid sinds vorig jaar weer een stijgende lijn in. De komende jaren zijn er steeds meer gekwalificeerde medewerkers nodig in de zorg, zo berekende AZW op basis van verschillende scenario’s. Het probleem is echter dat de vergrijzing van de zorgbranche de afgelopen tijd is versneld, waardoor een grote groep medewerkers is gestopt of gaat stoppen met werken.

Het is nog maar de vraag of ditzelfde geldt voor mbo-medewerkers. AZW verwacht hier óf een tekort óf een overschot. Op niveau 3 is er meer aanbod dan vraag, maar op niveau 4 ontstaat er juist meer aanbod dan vraag. Het probleem ligt echter vooral bij het vinden van geschikt hbo-verpleegkundigen. Uit het onderzoek van AWZ blijkt dat hier een tekort van 3 tot 6 procent ontstaat in 2020, wat inhoudt dat er dan vijfduizend vacatures open blijven staan.

De huidige trend van zolang mogelijk zelf thuis wonen, vraagt ook andere kennis en kunde van verpleegkundig personeel. “Het accent verschuift steeds meer naar zelfregie van de patient en de cliënt thuis met inzet van hun sociale netwerk en het gebruik van technologie. Dat is niet voor iedereen haalbaar. Ook vraagt het andere competenties van medewerkers in de sector zorg en welzijn.” AZW schrijft dat medewerkers zich moeten richten op hun digitale- en gezondheidsvaardigheden. Een andere reden dat er steeds meer hoger opgeleid personeel nodig is, is de toename van complexe zorgvragen.

Om de veranderende zorgvragen adequaat op te vangen, is bijscholing nodig. Hoewel het overgrote deel van de zorgmedewerkers dit al doet, gebeurt dat nu vooral op het gebied van veiligheid. Ongeveer 10 procent van de bijscholing richtte zich op cliënten met complexe zorgvragen, preventie en signalering. Bijscholing (en opscholing) van mbo-medewerkers naar hbo-niveau is noodzakelijk, zegt AZW, maar zorg- en welzijnsinstellingen moeten niet vergeten dat mbo’ers in de zorg ook hard nodig zijn. 

Door: Redactie Nationale Zorggids