Normal_copyright_stockfreeimages_dokter_huisarts

Mensen die met longklachten bij hun huisarts komen, krijgen te vaak combinatietherapie voorgeschreven. Deze therapie combineert luchtwegverwijders met inhalatiecorticosteroïden, wat eigenlijk voor slechts 8 procent van nieuwe patiënten de eerste stap zou moeten zijn. Dit blijkt uit onderzoek dat onderzoeksinstituut NIVEL uitvoerde in opdracht van Zorginstituut Nederland. Dit meldt NIVEL.

Hoewel combinatietherapie geen ongewone behandeling is, zou het niet voor alle patiënten de eerste stap moeten zijn. Slechts 8 procent van de nieuwe patiënten met luchtwegklachten zou baat hebben bij deze vorm van therapie. In de richtlijnen wordt juist gepleit voor een stapsgewijze benadering van de klachten. Zo zouden eerst kortwerkende luchtwegverwijders voorgeschreven kunnen worden door huisartsen.

De combinatie wordt aan 38 procent van volwassen astmapatiënten en aan 39 procent van COPD-patiënten voorgeschreven. Combinatietherapie vermindert het aantal astma-aanvallen, maar kent ook bijwerkingen. Zo vergroot deze behandeling de kans op een longontsteking, waar mensen met COPD en astma sowieso al meer kans op lopen. Mede hierdoor zou het gebruik van combinatietherapie slechts in beperkte mate voorgeschreven moeten worden, stellen de onderzoekers van NIVEL.

Door: Redactie Nationale Zorggids