Normal_hart

Een computerprogramma ontwikkeld door onderzoekers van de universiteit van Nottingham kan hartaanvallen beter voorspellen dan artsen. De software zou jaarlijks duizenden levens kunnen redden. Dat meldt RTL Nieuws.

Om hart- en vaatziekten te kunnen voorspellen kijken de meeste artsen naar cholesterol en bloeddruk. Maar het voorspellen van hart- en vaatziekten is geen optelsom van enkele risicofactoren, daarvoor is het menselijk lichaam te complex.

Onderzoekers van de universiteit van Nottingham hebben alle risicofactoren verwerkt in een computerprogramma. Daarna voerden ze medische dossiers van 378 duizend patiënten uit Groot-Brittannië in van 2005 tot 2015. De software gebruikte 295 duizend van die patiëntgegevens om patronen te vinden die zou kunnen wijzen op hart- en vaatziekten. Het programma leerde kijken naar extra factoren zoals etniciteit, reuma en nierziekten.

De software zocht vervolgens met de opgedane kennis in de resterende 83 duizend dossiers naar patiënten die risico liepen op een hartaanval en haalde 7,6 procent meer gevallen van hart- en vaatziekten uit de data dan de artsen. Volgens de onderzoekers kunnen hierdoor levens gered worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids