Normal_rss_entry-84973

De regels voor het contact tussen medici en de leveranciers van medische hulpmiddelen worden aangescherpt. Het verlenen van gunsten aan artsen wordt - met enkele uitzonderingen - verboden. De Tweede Kamer stemde dinsdag voor dat verbod dat door het kabinet is voorgesteld.

Voor geneesmiddelen bestaat een verbod op zogenoemd 'gunstbetoon' al, maar voor zaken zoals glucosemeters voor diabetici of voor trapliften geldt momenteel alleen nog een door de branche opgestelde gedragscode. Critici menen dat de makers van geneesmiddelen en hulpmiddelen artsen beïnvloeden door hun 'cadeautjes' te geven. Zo worden artsen ertoe bewogen voor bepaalde merken te kiezen, luidt de kritiek.

Op het verbod worden wel enkele uitzonderingen gemaakt. Zo blijft het een arts bijvoorbeeld toegestaan een symposium bij te wonen waarvoor de kosten worden vergoed. Ook mogen artsen goederen aannemen als ze daarvoor een redelijke tegenprestatie leveren.

Diverse partijen in de Kamer hadden nog wel wat kritiek op het voorstel. Zo pleitten Fleur Agema (PVV) en Lilian Marijnissen (SP) ervoor om geen uitzonderingen te maken op het verbod. Corinne Ellemeet (GroenLinks) stelde voor het transparantieregister, waarin de financiële banden tussen bedrijven en medici nu op vrijwillige basis worden vermeld, verplicht te stellen. Dat laatste voorstel kreeg steun van een meerderheid van de Kamer.

Door: ANP