Normal_ouderenzorg345

Bijna een kwart van de mantelzorgers voelt zich op het gebied van wonen tegengewerkt door gemeenten of instanties. MAX-programma Hallo Nederland deed hiernaar onderzoek samen met mantelzorgorganisatie Mezzo. Het grootste deel van de ruim 1.400 ondervraagde mantelzorgers verleent zorg aan een partner of echtgenoot. Dat meldt Mezzo.

Zo’n 34 procent van de mantelzorgers die zich tegengewerkt voelt, ervaart met name problemen bij aanvragen voor woningaanpassingen. Een kleinere groep mantelzorgers (9 procent) probeert met horten en stoten een mantelzorgwoning te realiseren.

Mezzo en MAX ondervroegen in totaal een groep van bijna 3.000 respondenten, waaronder een grote groep niet-mantelzorgers. 68 procent van alle deelnemers denkt in de toekomst zelf ook gebruik te moeten maken van mantelzorg, iets wat in 70 procent van de gevallen niet bespreekbaar wordt gemaakt.

“Een zorgelijk cijfer. Een voorwaarde om langer thuis te kunnen wonen is dat naasten daarbij helpen. Als die naasten er niet zijn komt langer thuis wonen in het geding”, zegt Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo. 

Door: Redactie Nationale Zorggids