Normal_ambulance_2

FNV Zorg & Welzijn heeft vorige week met een brandbrief demissionair minister Schippers van Volksgezondheid en de Inspectie voor de Gezondheidszorg gewaarschuwd voor een groot tekort aan ambulancepersoneel de komende weken. Dat meldt FNV.

De FNV heeft lijsten van uitzendbureaus gekregen waaruit blijkt dat er forse behoefte is aan uitzendkrachten de komende periode. Samen met FNV-leden zijn de diverse ambulanceregio’s vergeleken om een totaalbeeld te schetsen. De vakbond slaat nu vooral alarm voor de grote steden en specifiek voor Koningsdag.

In ongeveer 10 procent van het totaal aantal ambulances dat conform het spreidingsplan beschikbaar moet zijn op feestdagen kan mogelijk niet worden voorzien. Begin april trok de FNV al aan de bel toen leden de vakbond informeerden over de lijsten van uitzendbureau TMI. Hierna heeft de FNV onder haar leden de roostersituaties bij de andere regio’s opgevraagd en heeft zo een goed beeld gekregen van de landelijke situatie. Vooral bij particuliere ambulancediensten en in meerdere grote steden zoals Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Arnhem zijn de problemen het grootst.

Fred Seifert, bestuurder FNV Zorg  & Welzijn: “Het is maar de vraag of de tekorten door inleen op Koningsdag zijn op te vangen en dat is zeer zorgelijk. De aanrij- en wachttijden nemen dan fors toe met alle gevolgen van dien. Dit is vragen om problemen. Zowel voor de patiënten, voor de Nederlanders die Koningsdag vieren, voor toeristen en voor de werknemers staat de veiligheid dan onder druk.” Ook op meldkamers zijn er problemen met de bezetting.

FNV heeft de tekorten van de maanden april en mei op een rij gezet. Zo is er in Rotterdam gedurende deze periode een tekort van 150 ambulances, in de regio Utrecht is in de maand mei een tekort van veertig ambulances en in de regio Den Haag een tekort van dertig ambulances. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de vakbond. 

Door: Redactie Nationale Zorggids