Normal_geweld__huiselijk_geweld__kindermishandeling__mishandeling

Wat is de effectiviteit van behandelingen in een multidisciplinaire aanpak op het gebied van kindermishandeling? En welke basisvaardigheden hebben professionals nodig in de aanpak van kindermishandeling? Binnen het ZonMw-programma Kindermishandeling gaan acht onderzoeksprojecten van start waarin deze vragen centraal staan. Dat meldt ZonMw. 

De multidisciplinaire aanpak kindermishandeling is erop gericht om de samenwerking tussen de verschillende organisaties die betrokken zijn bij de aanpak van kindermishandeling beter te laten verlopen. Met als doel het kind en het gezin beter en sneller te helpen. Een multidisciplinaire aanpak van kindermishandeling is volop in ontwikkeling en er wordt op dit moment in de praktijk op verschillende manieren invulling aan gegeven. Met effectiviteitsonderzoek kan geleerd worden van deze verschillen, deze wordt uitgevoerd in twee verschillende projecten.

Een ander belangrijk vraagstuk is welke basisvaardigheden een professional nodig heeft om kindermishandeling te voorkomen of te stoppen, en hoe je deze kunt aanleren. Binnen een zestal projecten wordt hier onderzoek naar gedaan.

Met het ZonMw-programma Kindermishandeling wordt uitvoering gegeven onderdelen van de Onderzoeksagenda Effectiviteitsonderzoek kindermishandeling. De breed gedragen onderzoeksagenda was een gezamenlijk initiatief van de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik en ZonMw en is met input van interviews, een veldraadpleging en een bijeenkomst met experts uit onderzoek, praktijk en beleid vanuit verschillende sectoren is in maart 2016 tot stand gekomen.  

Door: Redactie Nationale Zorggids