Normal_hamer__stethoscoop__medisch_tuchtcollege

Voormalig chirurg Serdjan Rakic heeft van het medisch tuchtcollege een berisping gekregen wegens een galblaasoperatie die niet goed verliep. Rakic is de afgelopen jaren vaker in het nieuws gekomen wegens enkele vermeende fouten bij operaties, terwijl hij werkzaam was bij Ziekenhuisgroep Twente (ZGT). Dat meldt Tubantia.

De oud-chirurg is sinds 2015 niet meer werkzaam bij ZGT. Zijn contract werd beëindigd nadat hij een jaar ziek thuis zat wegens drie fout gelopen operaties. In 2010 druppelden de eerste klachten van patiënten al binnen. Maar in 2014 ging het specifiek om drie ernstige calamiteiten op de operatietafel. Twee patiënten overleefden het niet en de derde heeft lang moeten revalideren.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) spande een tuchtzaak aan tegen Rakic, omdat deze van mening is dat zijn chirurgische vaardigheden onvoldoende waren. Volgens de inspectie had de man geen operaties mogen uitvoeren. De drie operaties, met een deels fatale afloop, waren opgenomen op video, waaruit bleek dat Rakic ‘een slechte techniek’ had en ‘ruw te werk’ ging, aldus deskundigen. Het tuchtcollege is echter van mening dat de voormalig chirurg wel over voldoende capaciteiten beschikte en wil met name niet kwaadspreken over zijn handelswijze bij de twee overleden patiënten.

De berisping die Rakic krijgt heeft enkel betrekking op de mislukte galblaasoperatie, waarbij hij de galblaas compleet had doorgesneden, zonder dit door te hebben. Een mogelijk fatale fout die door de chirurg is erkend. De berisping heeft geen concrete gevolgen, omdat Rakic niet meer als chirurg werkt en dat ook niet meer van plan is. 

Door: Redactie Nationale Zorggids